Csülök pékné módra (klasszikus)

admin

.
Körülbelül 1,5 kg egy sertés csülök, ehhez kalkulál ez a recept, de, ha valaki 2 darabot használ fel, akkor csak duplázni kell a hozzávalókat. Ha csülköt választunk, akkor célszerű kerülni a gyors érlelésűt, válasszon házilag sózott és füstölt alapanyagot, mert annak az íze, minősége egyértelműen más: finomabb, jobb, egészségesebb.



Egy lábosba helyezzük bele a csülköt és dobáljuk rá az újhagymát ( 1 közepes db), hagymát (2 közebes db), sárgarépát (1 közepes db) és a fokhagyma-gerezdeket (4db), majd szórjuk rá az egész fekete borsot (1 teáskanálnyi), babérlevelet (4 db), és sózzuk (ízlés szerint) meg. Aztán öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. (kb. 1,5 l).

Körülbelül 3 óra kell (lefedve) a csülöknek, hogy megfőjön (közepes lángon).

Közben zsírt (3 evőkanál) olvasszunk meg, amibe szórjuk bele a száraz fűszereket (majoranna (2 teáskanál), őrölt fűszerkömény (1 teáskanál)). Erre jöhet a cikkekre felvágott hagyma (2 db) és krumpli (20 dkg), amit jól forgassunk át. Az egészet pedig öntsük bele egy jénai vagy öntött vasedénybe. Amire szórjunk jó pár fokhagymagerezdet.

A megfőtt csülköt helyezzük a zöldséges ágyra, és kenjük be zsírral.

Rakjuk 200°C-ra melegített sütőbe az egészet, és 1 órán át süssük. Ha kell, a végén még egy kicsit pirítsunk rá.