Sült kacsacomb karácsonyi pácban

admin

.
Ez a recept nem mindennapos recept és valóban különleges tud lenni. Megkockáztatjuk, hogy az is lehet megszereti, aki eddig nem volt oda érte.

Hozzávalók:

Pecsenyekacsa comb (fontos a minőség, mert a minőségi kacsacomb nem esik annyira össze és sokkal jobb ízt ad az ételnek. Nem utolsóként megemlítve egészségesebb!

1db kacsacombhoz:

1db nagy fej vöröshagyma,
2dl száraz vörösbor,
2dl mustár,
1dl olaj,
0,5 dl termelői méz.

Elkészítés:

Ez a pác megvédi a húst a kiszáradástól és olyan ízt ad neki, ami igazán karácsonyi és különleges. Ha eddig rágósnak vagy túl száraznak érezték a kacsacombot, akkor e recept követésével omlós, finom vacsorát kaphat.

Először tisztítsuk meg a combokat és irdaljuk be egy éles késsel a bőrét, sózzuk meg ízlés szerint.  Fontos a beirdalás, mert így ki fog sülni belőle a zsírja és sokkal szebb lesz. Ezen kívül a sütés közben folyamatosan lecsöpög a zsír és nem szárad ki a comb.

Keresünk egy akkora tálat, amibe el fog férni az összes kacsacomb. A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk karikára, tegyük a tál aljára.  A bort, a mustárt, a mézet és az olajat összekeverjük, hogy teljesen egyneművé váljanak. 

A megtisztított, beirdalt húst beletesszük a tálba, amiben már a hagyma várja és ráöntjük a kicsit édes-savanyú pácot, jól összeházasítjuk, hogy a húst mindenhol, maradéktalanul befedje, ezután tegyük be a hűtőbe.

Mikor már elég ideje a pácban van a kacsa, akkor mindenestől beleborítjuk egy tepsibe, amit letakarunk 2 réteg alu-fóliával és öt ponton nagyon vékony hústűvel megszúrunk, ez azért szükséges, hogy a felesleges gőz el tudjon távozni, ugyanakkor minél nagyobb hőmérséklet maradjon a tepsiben. Nagyjából 1 és egy negyed óra sütés szükséges 180-200 fokon. Időnként nézegessük meg, hogy mennyire puha a hús, ha már jó omlósnak érezzük, akkor kivesszük a sütőből, ne ijedjünk meg, hogy mennyi lé van alatta, mert most a következő lépés, hogy egy tűzálló üveg tálba halmozzuk és visszatesszük a sütőbe, hogy szép, ropogósra süljön a bőre és a maradék zsír is kisüljön alóla, ennél a műveletnél már mérsékeljük a sütő hőfokát, nehogy megégjen a kacsacomb.

Ha mindez megvan meglepő lesz a különbség, hogy mennyire szaftos maradt a pecsenyekacsa combja. E mellé az étel mellé a klasszikus köretet ajánjuk: tört krumpli (kacsa zsírjával tört), párolt lila káposztával. Ez a recept ugyan se nem gyors, viszont a végeredmény minden fáradtságot megér!

További információk:

>>> Termelői mézről
>>> Szabad tartású pecsenyekacsa