Allergén mentesen

Akár magunknak, akár gyermekünknek kell diétásan étkeznie ételallergia miatt nem könnyű az első időszak a diagnózis után egyik ételallergia esetén sem. Sokszor nagyon kevés tájékoztatást kapunk és a termékek beszerzése sem olyan könnyű.

Pár hasznos ötlet, hogy ne legyen olyan ijesztő az első időszak:

Nem mindig mondják, de erősen ajánlott dietetikus felkeresése. TB alapon az ételallergia kimutatása miatt ez ingyenes, kórházakban elérhetőek előzetes időpont egyeztetést követően a szakemberek. Nagyon sokat tudnak segíteni! Mindenképpen vidd magaddal a leleteket, hiszen a dietetikus ért hozzá és annak alapján ajánl étrendet, bevásárlási, ételkészítési tippeket, helyettesítő termékeket.

Minden diétához idő és türelem kell sajnos.

Ezt a kettőt nem lehet megúszni. Idő, amíg kitapasztalod, hogyan készítsd az ételeket az allergén nélkül vagy a helyettesítő termékkel (és egyáltalán, hogy mivel is tudod helyettesíteni), hogyan vásárolj be, mit nézz a csomagolt élelmiszereken és amíg egyáltalán kiderül, mely ételek jönnek be mentesen vagy milyen új receptek lesznek a család (vagy csak a diétázó) kedvencei.

Érdemes sokat olvasni a témában, de az internettel csak óvatosan!

Sok téves információ is fent van, nem szabad mindent elhinni akkor sem, ha több oldalon is olvasod, mert sokszor ennek csak a ctrlc+ctrlv az oka… Ha kérdésed van, kérdezz szakaembert: a gasztroenterológust, a dietetikust vagy a háziorvost (gyerekorvost).

Ne csak arra figyelj, hogy mit kell kerülni, hanem arra is, hogy étkezésed ezzel együtt is teljes értékű legyen.

Ha szükséges, pótold a vitaminokat (amit kell) és/vagy az ásványi anyagokat. Például a tejmentes diétában szóba jöhet a kalcium pótlása, de szóba jöhet a teljes multivitaminos pótlás is (kérdezd a dietetikust!) Fogd fel úgy, hogy ez a nagy macera és túlzottnak tűnő odafigyelés az étrendedre idővel automatikus lesz és kevesebb energia kell hozzá, továbbá remek befektetés a saját egészségedbe a későbbiekre is!

Kitartást és újult lendületet adhat, ha sorstársakkal tudsz beszélgetni -akár csak virtuálisan is.

Számos csoport található az interneten (fórumokon, Facebookon) ahol az elsődleges téma az adott ételallergia. Kórházakban olykor szerveznek adott ételallergiáról szóló beszélgetéseket, akár havonta összejáró csoportokat is. De érdemes szétnézni a közeli közösség vagy művelődési házban is, ilyen helyeken is szokott lenni klub. Szerintem érdemes bármely ilyen élő vagy virtuális csoportot felkeresni, mert jó megosztani az örömöket, bánatokat a diéta kapcsán, hasznos tippeket kaphatsz, receptötleteket, segítséget a hivatalos ügyintézéshez (ha jár kedvezmény a gyermek allergiája miatt) és a felülvizsgálatok kapcsán, de bátoríthatnak is, hogy ne add fel, ha nagyon rossz passzban lennél. Sok új helyettesítő termékről is így nyerhetsz tudomást.

Étel átcsoportosítás

Ahhoz, hogy újra kialakuljon a rutin:

mit ehetsz a kisebb és a nagy étkezésekre idő kell. Első lépésként érdemes akciótervet készíteni. Írd le, hogy eddig miket ettél. Csoportosítsd étkezések szerint: reggeli, nasi, ebéd, vacsora Írj egy új listát azokkal az ételekkel, amiket el tudsz készíteni az allergén hozzávaló nélkül -lehet, nem lesz sok vagy egyáltalán nem, de ne keseredj el! Azokat az ételeket is szedd össze egy újabb listába, amiket ha egy mód van rá szeretnél még elkészíteni. Írd le az ételek neve mellé, mely allergénes hozzávalót kellene kicserélni mentesre.

Rengeteg ételt elkészítettek már allergénmentesen, sok receptes könyv is kapható (vagy könyvtárakból kölcsönözhető), és az interneten is megszámlálhatatlan recept van fent. Sokszor elég egy hozzávalót kicserélni (például tehéntej helyett mandulatejet használni), de van, amikor bonyolultabb a folyamat (például a gluténmentes lisztek másként viselkednek, mint a búzalisztek, ezért felcserélésüknél szükséges lehet további hozzávaló használata) vagy többféle helyettesítő termék közül nem könnyű kiválasztani az ízben megfelelőt (lehet, mégsem mandulatej, hanem rizstej kell, vagy a gluténmentes lisztek közül egy bizonyos fajta vagy egy lisztkeverék) -ezekre a kérdésekre választ adhatnak a már kipróbált receptek, de egy idő után (de lehet, már azonnal) rá fogsz érezni arra, mi válhat be magad is.

Ha megvannak a konkrét termékek, hogy mikkel tudod elkészíteni a megszokott ételeket, akkor érdemes azokból tartani otthon: nézz szét a közeli boltokban diétás szemmel: mit tartanak, esetleg hol mi olcsóbb, melyik van vasárnap is nyitva?

Jó tudni mi hol van, mert járhatsz úgy, hogy a megszokott boltból a megszokott termék elfogy, de szükséged van rá és nem akarsz nyilván ezer másik boltba elmenni mielőtt sikerül megvenned. Internetről is rendelhetsz -ha élsz a zöld hétfős (hónap első hétfője) vagy más akciókkal, akkor spórolhatsz a szállítási költségen.

Ne felejts el minden olyasmiből beszerezni és tartani otthon mentes verziót, amit enni/inni szoktál: ha meg is vetted a felvágottat, tejet, lisztet, még ott vannak a nassolnivalók és a betegkoszt -jó, ha tartasz otthon olyan ételt, amit akár diétahiba miatt fellépő emésztési gondok akár betegség esetén fogyaszthatsz: amikor rosszul vagy nem biztos, hogy jól esne elmenni még ilyesmit is keresni mentes verzióban. Sőt, az allergénmentes kekszek, ropik, enyhe ízű rágcsálhatók nem mindig könnyen beszerezhetőek, ezért is hasznos előre betárazni és ha elfogyna, pótolni. (Például ropiból gluténmentes alig kapható valahol, de ha csak tejmenteset keresel se biztos, hogy az első boltban be fogod tudni szerezni) Érdemes ugyan otthon tartani a helyettesítő termékekből, de légy óvatos, ne vegyél rögtön nagy tételben, mert lehet, nem fog beválni -vagy ízleni– az adott termék.

Próbálgass, általában több márkából is választhatsz.

Nincs olyan, ami mindenkinek ízlene és van, ami sokaknak nem jött be, másnak mégis az a kedvence -érdemes elolvasni a tapasztalatokról szóló írásokat interneten vagy megkérdezni sorstársakat, de nem biztos, hogy ugyanolyan mások ízlése.

Az információt K.Tilda (egyik vásárlónk) küldte be – Köszönjük!