.
Mézeskaláccsal igazi a karácsony – vallják sokan. Azonban fontos odafigyelni az alapanyagokra is, hiszen a jó minőségű alapanyag olyan pluszt tesz az ételünkhöz, amit más úton nem tudunk megvalósítani. (íz, állag, illat és nem utolsóként: egészség).
Alapanyagok:
1 kg liszt
25 dkg termelői napraforgó méz
30 dkg minőségi vaj
csipetnyi só
30 dkg világos barnacukor
3 +1 tojás (jobb a termelői tojás)
2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál szefgűszeg és szegfűbors
1 narancs reszelt héja (ügyeljünk arra, hogy ne legyen vegyszeres kezelésű)
2 teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt szerecsendió
Az íráshoz, díszítéshez:
20 dkg porcukor
1 tojásfehérje
2 teáskanál citromlé
Elkészítése:
A szegfűszeget és a szegfűborsot összetörjük, majd hozzáadjuk a többi fűszert és összekeverjük. Tegyük a mézet és a fűszereket egy kis edényben a tűzhelyre, és óvatosan melegítsük, amíg a méz felforr. Ezután vegyük le, keverjük össze és keverjük hozzá a vajat.
Egy tálban keverjük össze az 1 kg lisztet a két kiskanálnyi szódabikarbónával.
A három tojást és a cukrot keverjük habosra habverővel vagy robotgéppel. Alacsony fokozaton váltakozva hol egy kis adag lisztet, hol egy kis adag mézes keveréket adjunk a habhoz és keverjük össze mindet.
Az elkészült ragacsos masszát szedjük ki a tálból, tekerjük fóliába és éjszakára hagyjuk pihenni a hűtőben.
Másnap engedjük egy kicsit felengedni a masszát, majd osszuk több részre. Így könnyebb lesz vele dolgozni. Lisztezett deszkán nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra, aztán a rendelkezésünkre álló formával szúrjuk ki.
A megmaradt tojást verjük fel egy evőkanálnyi vízzel és kenjük meg vele a mézeskalácsformákat. 180 fokra előmelegített sütőben csupán 5-7 percig kell sütni. Ne hagyjuk magára, mert könnyen megég! Amint színük lesz, vegyük ki a tepsit a sütőből. Ha a tészta széle kezd megbarnulni, már kész is van.
Ezután hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, majd írókával szépen díszíthetjük.
Az díszítéshez a tojásfehérjét a cukorral legalább 5 percig keverjük a robotgép magas fokozatán, addig amíg kemény nem lesz. Ezután adjunk hozzá citromlevet, amitől szép fényes és sűrű állagú lesz. A keverést akkor hagyjuk abba, ha már elég kemény lesz a hab, megáll az ujjunk hegyén.
A cukorbevonatot tegyük nyomózsákba vagy kivágott sarkú vastag zacskóba és a kihűlt mézeskalácsokat díszítsük a tetszés szerint!
További információk: