Termelői méz

admin

.

Termelőnk 2007-ben ismerkedett meg a méhekkel, amikor elment két ismerős méhész barátjához nyári munkára. Nagyon megtetszett neki a méhészkedés, így testvérével együtt 2008-ban vásároltak 4db Hunor fészkes, 1/2 NB mézteres rakodókartárat.

Méhészetük jelenleg 29 db Hunor fészkes, 1/2 NB mézteres rakodókaptárból áll Nyugodt, csendes környéken. Ezekről a telephelyekről a méhek elérik a közelben található hobbik és kertes házak gyümölcsfáit, kerti virágait, amelyek nektárjaiból a kaptárban vegyes virágmézet állítanak elő.

Ezután május elején-közepén a környező akácerdőkből gyűjtenek, majd az itteni akác elvirágzása után Salgótarján hegyeibe költöztetik őket egy hétre, ahol szintén az akácról hordanak. Az akác elvirágzása után június elején egyszerre nyílik telephelyük környékén a bükköny, az olajfa, a bálványfa, valamint kis késéssel a hársfa, így tudnak termelni a méhek nyáron is vegyes virágmézet, valamint némi hársot is. Az év utolsó, pergethető mennyiségű mézet hozó növénye a napraforgó. Itt a virágzás kezdete nagyban függ a vetés idejétől, valamint a fajtától is, de általában július közepén kezd virágozni. A napraforgó elvirágzása után visszahozzák a méheket a soroksári telephelyre és megkezdődik felkészítésük a télre. A nyár végén ugyan még tudnak gyűjteni kerti virágokról és gyomokról, valamint aranyvesszőről, de ez már téli élelemként náluk marad.

Méhészeti technológiájuk során fokozottan ügyelnek a méhek egészségének, valamint a termelt mézek minőségének megóvására.

Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy soha nem veszik el a méhektől az összes mézet,

így még egy nem várt, rossz időjárás esetén sincs szükség arra, hogy termelési szezonban (kb. március közepétől- augusztus közepéig, amikor a nektár begyűjtése, mézzé alakítása és ennek kipergetése megtörténik) cukorral kelljen nekik pótolni az élelmet, ami a következő pergetésnél a mézbe is belekerülhetne.

Így mivel a méhek egész termelési szezonban mézen élnek jobb immunrendszerrel és kaptáronként nagyobb létszámmal tudnak nekivágni a télnek.

Másik fontos eleme a méz megóvásának, hogy a méheket károsító atkák (varroa destructor) ellen vegyszeres kezelést a termelési szezonban nem végeznek, kizárólag bio-védekezést alkalmaznak (levendula füstülés, atkacsapda a herefiasításban). Ez az eljárás is szolgálja a méhek egészségét, mivel nincsenek kitéve folyamatos vegyszerterhelésnek.

A termelői mézük minőségére nemcsak a kaptáron belül, hanem kívül is vigyáznak. A kipergetett mézet az üvegbe töltéshez egy olyan hordóba töltik, amelynek az alján van csap. Így a méz tetejére feljönnek a viaszdarabkák, amelyek a pergetéskor belekerültek, és a csapon keresztül pedig kiengedik a színtiszta mézet.

A termelői mézükhöz semmilyen adalékanyagot nem tesznek, hogy tovább folyékony maradjon. A gyorsabban kristályosodó fajtamézeket (repce, napraforgó, tavaszi vegyes virág) pergetés után egyből kiüvegezik, és az üvegben kristályosodik meg, így kerül értékesítésre. Bizonyos mézfajták kristályosodása ugyanis természetes folyamat, amely a méz kémiai összetételén nem változtat, a méz minőségét nem befolyásolja, csupán fizikai halmazállapot változás történik.

Céljuk az ipari méz helyett valódi, tiszta (répacukor és vegyszermentes) termelői méz előállítása és eljuttatása minél több háztartásba, megfizethető áron.

Méz fajták, amiket megtalálhatnak nálunk:
(az árak tájékoztató jellegűek)

– Termelői méz Repce:
  1 kg – os kiszerelésben:    2099 Ft / ü ( eredeti termelői üvegben)

– Termelői méz Hárs:
  0,25 kg – os kiszerelésben:  999 Ft / ü ( eredeti termelői üvegben)
  0,5  kg – os kiszerelésben: 1599 Ft / ü ( eredeti termelői üvegben)
     1 kg – os kiszerelésben: 2859 Ft / ü ( eredeti termelői üvegben)

– Termelői méz Vegyes:
  0,25 kg – os kiszerelésben:  799 Ft / ü ( eredeti termelői üvegben)
  0,5  kg – os kiszerelésben: 1279 Ft / ü ( eredeti termelői üvegben)
     1 kg – os kiszerelésben: 2099 Ft / ü ( eredeti termelői üvegben)

– Termelői méz Selyemfű:
  0,5  kg – os kiszerelésben: 1699 Ft / ü ( eredeti termelői üvegben)
     1 kg – os kiszerelésben: 2859 Ft / ü ( eredeti termelői üvegben)

– Termelői méz Napraforgó:
     1 kg – os kiszerelésben: 2099 Ft / ü ( eredeti termelői üvegben)

– Termelői méz Akác:
  0,25 kg – os kiszerelésben: 1099 Ft / ü ( eredeti termelői üvegben)
  0,5  kg – os kiszerelésben: 1779 Ft / ü ( eredeti termelői üvegben)
     1 kg – os kiszerelésben: 3399 Ft / ü ( eredeti termelői üvegben)

Üzletünkben állandó kínálatban elérhető!