Tejfölös – pikáns sonkaleves

.

Előfordulhat, hogy húsvét után megmarad egy kis sonka, de nem kell aggódni, mert most egy olyan receptet hoztunk, amit nem csak húsvét után fog elkészíteni, mert annyira finom.

Mi is kell hozzá?

húsvéti sonka

egy kis termelői sertés zsír – ez simán lehet már a hűtőben,
2 fej lila hagyma, de vöröshagyma is jó hozzá,
40 dkg füstölt sonka,
1,5 L sonka főzőleve, de alaplé is jó hozzá (répa, zeller, karalábé, fehérrépa),
2 db burgonya,
1 fej fokhagyma,
majoranna – ízlés szerint,
3 db babérlevél,
10 db egész bors,
egy kis gyömbér és egy kis rozmaring, pirospaprika, szerecsendió,
3 dl kiváló minőségű tejföl,
fél citrom leve,
2 ek liszt és mustár,
petrezselyem, snidling
és egy főtt tojás

Akkor így készítsük el:

A felforrósított zsíron a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a kockára vágott sonkát és addig pirítjuk, amíg a hús jól átsül.

Felöntjük az alaplével és hozzáadjuk a tetszés szerint összevágott leveszöldséget és a kockára vágott krumplit. Beletesszük a kisebb fej fokhagymát, a majorannát, a babérlevelet, a borsot, a szárított gyömbért, a rozmaringot, a pirospaprikát és a szerecsendiót. Kb egy órán át gyöngyözve főzzük, addig amíg a zöldségek megpuhulnak.

Közben készítünk egy rendhagyó habarást. A tejfölt elkeverjük a citromlével, a barna cukorral, a liszttel, a mustárral és egy kis petrezselyemmel. A leves levéből hozzákeverünk egy kicsit, jól elkeverjük el, aztán behabarjuk vele a levest. Miután buggyant egyet, lehúzzuk a tűzről.

Tálalásnál belerakjuk a negyedre vágott kemény tojást, és a snidlinget.

Jó étvágyat kívánunk!