A húsvéti sonka főzése

admin
húsvéti sonka

Többen kerestek meg minket azzal, hogy nem tudják pontosan hogyan jó, hogyan kell a húsvéti sonkát megfőzni.

Az első és legfontosabb pont a beszerzés. A tökéletes húsvéti sonkához nagyon nem mindegy, hogy milyen alapanyagot, milyen sonkát vásárol.



A lényeg már vásárláskor eldől, hogy a főtt sonka az ünnepi asztal fénypontja vagy csupán egy középszerű élmény lesz, rajtunk múlik. Napjainkban sajnálatos módon sok silány minőségű sonka kerül a kezünk közé. Javasoljuk a gyorspácolt, állományjavítókkal, adalékanyagokkal befecskendezett, gyatra hústartalmú, sonkaszerű készítmények kerülését. Érdemes erőfeszítéseket tenni a kiváló minőségű, hagyományosan érlelt parasztsonka vagy hagyományosan érlelt kötözött sonka felkutatására.

Előkészítés

húsvéti sonka

A nyers sonka sósságától függően egy éjszakán vagy egy napon át áztassuk a sonkát. Szerencsés, ha közben néhányszor lecseréljük a vizet. A sonka ez által veszít a sósságából és puhább lesz.

Tiszta, hideg vízben, amennyi ellepi, lassú tűzön, fedő alatt tegyük fel főni. A főzővizet tetszés szerint fűszerezhetjük (de ha nem, az sem baj): kerülhet bele vöröshagyma, fokhagyma, egész fekete borsszemek, babérlevél, borókabogyó (sót még véletlenül se tegyünk bele!). Az ínyencek fahéjjal és csillagánizzsal tehetik ízletesebbé a sonkát. Ha még szeretnénk fokozni az ízeket: bor és ecet hozzáadásával tovább gazdagíthatjuk a végeredményt, és félúton zöldségek (gyökérzöldségek, póréhagyma) is kerülhetnek a sonka mellé.

Nagy kérdés, hogy mennyi ideig főzzük …

Vannak, akik az „ahány kilós a sonka, annyi óráig főzzük” táborhoz tartoznak, valaki szerint viszont elég kilónként 35-40 perces főzési idővel számolni. Egy 1,5 kg-os sonka esetében úgy 2-2,5 órával számoljunk. Akármelyik verzió mellett tesszük is le a voksunkat, érdemes többször ellenőriznünk, szükséges-e még tovább főzni a sonkánkat.

Ha késznek nyilvánítottuk, húzzuk le a tűzről, és saját levében hagyjuk kihűlni a sonkát. Mikor már teljesen kihűlt, a főzővíz tetejéről kanállal szedjük le a megdermedt zsírt, s csak aztán emeljük ki a sonkát. Miután leszárogattuk, fóliába csomagolva tegyük a hűtőszekrénybe, így a későbbiekben könnyebb lesz szeletelni.

Nagy kérdés a kötözött sonka hálója,mikor is húzzuk le?

Ne húzzuk le a főzés előtt, hiszen a háló feladata a formázás. Ha kötözött sonkát vettél, a hálót a főzés után távolítsd el, legkésőbb akkor, amikor a húst a hűtőbe teszed, mert teljesen hidegen, szeleteléskor nehezebb dolgod lesz.

A húsvéti sonka hagyományosan torma, főtt tojás és kalács kíséretében kerül az ünnepi asztalra.