A tojás az egyik legjobb alapanyagunk

admin

A tojás egy kiváló fehérjeforrás, gazdag antioxidánsokban, kalciumban, egyéb vitaminokban és aminosavakban. Ennek köszönhetően az egyik legjobb alapanyagunk, hiszen azon túl, hogy laktató, tápláló is.

A mondásból már tudjuk, hogy napi egy alma távol tartja az orvost, de ugyanez igaz lehet a tojásra is ugyanis fokozza az immunrendszer működését és ellenállóképességét. A benne lévő jó koleszterin elősegítheti a rossz koleszterinszint csökkenését a szervezetben, a riboflavin és a B2-vitamin ajánlott napi bevitelének 15%-a található meg a tojásban, ami hozzájárul a megfelelő energiaellátáshoz.

A reggelire fogyasztott tojásnak köszönhetően könnyebben összpontosítunk napközben. A benne lévő kolin nélkülözhetetlen tápanyaga az agynak, segíti a kommunikációs készségek fejlődését és a memória működését.

B2-vitamin mellett B5- és B12-vitamint is tartalmaz. A B-komplex-vitaminok táplálják a bőrt, a hajat, a szemet és a májat.

A testnek 20 esszenciális aminosavra van szüksége a megfelelő energiaszint és egészségi állapot fenntartásához. Viszont csak 11-et képes önmagától előállítani. A tojásban összesen 9 aminosav található, amelyek mind kulcsszerepet játszanak a mentális egészség szempontjából. Az aminosavhiány depresszióval, stresszel és szorongással járhat.

Nézzük meg hogyan tudjuk beépíteni étkezésünkbe a tojást, hogy ne legyen unalmas:

A tojásrántotta és a tükörtojás még mindig egy aduász, ugyanakkor egy idő után már a könyökünkön jön ki. Hogyan lehet beépíteni úgy az étrendbe a tojást, hogy ne váljon unalmassá? Valójában egyszerűbb, mint hinnénk, mert készíthetünk tojásos cassarolét, édesburgonyás és kelkáposztás frittatát, töltött tojást, avokádós pirítóst tojással, melegszendvicset sütőben úgy, hogy ütünk egy tojást a tetejére. Aztán ott a spenótos, burgonyás omlett, a banánból és tojásból készült palacsinta, a tojásos pirítós, tojással töltött avokádó és a tojásos szendvics.

termelői tojás

A tojás minősége:

Egy olyan téma ez, amit sokan nem gondolnak át, mert nagyon sokan azt gondolják, hogy a tojás az az élelmiszer, aminél mindegy a minőség. Miért nem mindegy?
Nem mindegy honnan származik, milyen körülmények között tartják, nem mindegy mit esznek a tyúkok, nem mindegy mikori a tojás és nem mindegy hogyan tárolják.