.
A szilveszteri és újévi szokások közös célja eredendően az, hogy a következő évre egészséget, bőséget, boldogságot és szerencsét varázsoljanak.

A lencse, a bab vagy bármilyen más apró szemes étel fogyasztása szerencsét hoz. Viszont a szerencse csak abban az esetben következik be, ha a megfőtt lencse pontban éjfélkor a konyhaasztalra kerül. Jó tanács: aki bulizni megy, még indulás előtt tegye ki az asztalra a fazék lencsefőzeléket!
Hogyan készítsük el?
Hozzávalók:
- 50 dkg lencse
- só
- 3 db babérlevél
- olaj
- 5 ek liszt (a fele lehet tönköly)
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 3 dl tejföl
- 1 ek cukor
- 1 ek ecet vagy citromlé
Elkészítés:
A lencsét előző este átválogatjuk és beáztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, majd bőséges, tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított 5 perc múlva leöntjük róla a főzőlevet, és forró vízzel felöntve, a sóval és babérlevéllel puhára főzzük.
Közben elkészítjük a rántást. Az olajon megpirítjuk a lisztet, belepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, felengedjük 1 dl hideg vízzel, és a tejföllel, majd csomómentesre keverjük, és berántjuk vele a kész főzeléket. Még 5 percet forraljuk kevergetés mellett. Cukorral és ecettel ízesítjük.
Ízlés szerint mustárral is ízesíthetjük 🙂
A feltét:
Feltétnek nagyon jól eshet a virsli és a füstölt tarja is, amit egy kicsit érdemes külön lepirítani serpenyőben és a kisült zsírt is bele lehet keverni a főzelékbe. Ettől lesz igazán különleges ízű.
A virsli esetében és a füstölt tarja kiválasztásakor szintén érdemes jó minőséget venni, kerüljük a tartósító szeres, ízfokozós adalékanyagos termékeket!
Boldog új évet kívánunk!