Húsok, húskészítmények hűtése, tárolása

admin

Ebben a bejegyzésünkben szeretnénk egy rövid áttekintést adni, hogy a húsok, húskészítményeket meddig ajánlott és ideális a hűtőszekrényben és a fagyasztóban tárolni.

Kezdjük a sort a felvágottakkal. A felvágottak esetében, amennyiben bontatlan vákuum csomagban található akár 2 hétig is tárolhatjuk, persze figyelve a szavatossági időre. A felbontott felvágottakat 3-5 napig szabad a hűtőszekrényben tárolni, lehetőleg papír csomagolásban. A felbontott felvágott a fagyasztóban 1-2 hónapig eláll. A bontatlan csomagot sem érdemes tovább a fagyasztóban hagyni 2 hónapnál. Igaz, hogy hosszabb ideig tartó lefagyasztás után is biztonságos marad a fogyasztása, viszont a minősége már nem lesz ugyanaz.

A füstölt, nem száraz sütni való kolbász a hűtőszekrényben mindössze 2 napig tartja meg az ízét és jó állagát, míg fagyasztóban maximum 2 hónapig. 

A szalonna 7-12 napig áll el a hűtőszekrényben. Lefagyasztás esetén egy 1 hónap az ajánlott idő, amíg a minőségét megőrzi.

A darált húsok esetében 1-2 nap az ajánlott hűtési idő, a fagyasztóban 3-4 hónapig tárolhatjuk. Ez a tárolási idő mindenfajta darált húsra érvényes.

voroshusok.jpg
friss húsok

A nyers, nem feldolgozott marha- sertés- vagy bárányhús 5 napig is tartható a hűtőben, fagyasztóban akár 1 évig is eláll. A csirkét, kacsát, pulykát egészben 1-2 napig érdemes a hűtve tartani, a fagyasztóban szintén 1 évig tarthatjuk. Darabolva 9 hónap az ajánlott fagyasztási idő.

Ami fontos, hogy minden esetben nézzük meg a címkén feltüntetett információkat, mert azok az irányt adóak legfőképp!

Figyelembe kell venni azt is, hogy, ha a hűtőt kinyitjuk és például nyár (30 fok) van, akkor a kinyitott hűtőben a szobahőmérséklet keveredik a hűtő hőmérsékletével, ezért nem ritka az, hogy fölmegy a hőmérséklet egy 6 fokos hűtőben 10 fokra is és a hőmérséklet ingadozás mindenképp csökkenti az eltarthatósági időt.

Ha esetleg kérdés merül fel, örömmel segítünk, üzenjen elérhetőségeinken >>> ELÉRHETŐSÉGEK