Újévi lencsefőzelék

.
A szilveszteri és újévi szokások közös célja eredendően az, hogy a következő évre egészséget, bőséget, boldogságot és szerencsét varázsoljanak.

lencsefőzelék

lencse, a bab vagy bármilyen más apró szemes étel fogyasztása szerencsét hoz. Viszont a szerencse csak abban az esetben következik be, ha a megfőtt lencse pontban éjfélkor a konyhaasztalra kerül. Jó tanács: aki bulizni megy, még indulás előtt tegye ki az asztalra a fazék lencsefőzeléket!

Hogyan készítsük el?

Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • 3 db babérlevél
  • olaj
  • 5 ek liszt (a fele lehet tönköly)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 3 dl tejföl
  • 1 ek cukor
  • 1 ek ecet vagy citromlé

Elkészítés:

A lencsét előző este átválogatjuk és beáztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, majd bőséges, tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított 5 perc múlva leöntjük róla a főzőlevet, és forró vízzel felöntve, a sóval és babérlevéllel puhára főzzük.

Közben elkészítjük a rántást. Az olajon megpirítjuk a lisztet, belepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, felengedjük 1 dl hideg vízzel, és a tejföllel, majd csomómentesre keverjük, és berántjuk vele a kész főzeléket. Még 5 percet forraljuk kevergetés mellett. Cukorral és ecettel ízesítjük.

Ízlés szerint mustárral is ízesíthetjük 🙂

A feltét:

Feltétnek nagyon jól eshet a virsli és a füstölt tarja is, amit egy kicsit érdemes külön lepirítani serpenyőben és a kisült zsírt is bele lehet keverni a főzelékbe. Ettől lesz igazán különleges ízű.

A virsli esetében és a füstölt tarja kiválasztásakor szintén érdemes jó minőséget venni, kerüljük a tartósító szeres, ízfokozós adalékanyagos termékeket!

Boldog új évet kívánunk!

You may also like...