Új módszer a mogyoróallergia ellen

admin

.

Sikerült megelőzni a mogyoróallergiás reakciókat egy nagy létszámú kutatásban.

A kísérlet során a beteg gyerekek naponta mogyoróliszt-kapszulát szedtek egy évig, hogy kialakuljon bennük a tolerancia. Az orvosok a mogyoróliszttel töltött kapszula tartalmát ételre szórva adagolták a gyerekeknek, hogy a kicsi, de egyre növekvő mennyiségekkel fokozatosan szoktassák hozzá őket.

A teszteket végző kaliforniai cég, az Aimmune Therapeutics szerint hat hónap után a vizsgálatban résztvevő gyerekek 67 százaléka meg tudott enni két szem mogyorót allergiás reakciók nélkül. A placebót kapott gyerekek körében ez az arány csak 4 százalék volt.


fotó: napidoktor.hu

Stacie Jones, az Arkansasi Egyetem allergológusa szerint a módszer általában biztonságosnak tűnik, de figyelmeztetett, hogy senki ne próbálja ki otthon a módszert, mert veszélyes lehet.

Még tesztelik az eljárást. Csak teljesen biztonságos körülmények között lehet végezni.

– mondta Jones, aki tanácsadóként segítette a kutatók munkáját.

A kutatásban ötszáz, 4-17 éves gyerek vett rész, akiknek annyira súlyos volt az allergiája, hogy egy tized szem mogyorótól allergiás tüneteket produkáltak. A gyerekek egy része mogyoróliszt-kapszulát, a másik része mogyorómentes porral töltött placebót kapott, emelkedő adagokban, hat hónapon át. Sem a páciensek, sem az orvosok nem tudták, kinek mi van a kapszulájában.

A kutatás eredményeivel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az eredményeket független szakértők még nem ellenőrizték, és a mogyoróliszttel kezelt gyerekek nagyjából 20 százaléka kikerült a vizsgálatból, 12 százalékuk allergiás reakciók vagy más problémák miatt.

A Vanderbilt Egyetem szakembere, Stacy Dorris, aki nem vett részt a kutatásban, azt mondta, hogy a módszer megóvhatja a betegeket a súlyos reakcióktól, de nem jelent gyógymódot. Azt sem lehet tudni, mi lenne, ha a gyerekek abbahagynák a kapszulák szedését.

Andrew Bird, a dallasi Southwestern Medical Center allergológusa elmondta: az új eljárás nem azt jelenti, hogy ezentúl az allergiás gyerekek is bármennyi mogyorót ehetnek, de 95 százalékuk el tud fogyasztani egyetlen szemet anélkül, hogy reakciókat produkálna.

forrás: index.hu