5 jel, hogy durván cukorfüggő vagy!

admin

 

Az édes íz egyszerűen ellenállhatatlan, de ha túl sok cukrot eszel, a szervezet jelez. Mikor kellene visszafogni a cukorfogyasztást? Ha ismerősek ezek a jelek. Téged érint?

Problémás bőr

A túlzott cukorfogyasztás előbb-utóbb a bőrünkön is meglátszik. Ha az állkapocs mentén gyakran jelennek meg pattanások, gyulladások, egyértelműen jelzik, hogy ideje csökkenteni a cukor bevitelt. Sőt a sok cukor másik következménye, hogy a bőr kollagén- és elasztin tartalmának csökkenése miatt korunkhoz képest sokkal előbb ráncosodunk. Olyan folyamatokat indít be a szervezetben, amelyek csökkentik a bőr rugalmasságát, és megnehezítik a feszességet adó kollagén regenerálódását. Még egy nyomos ok, hogy figyeljünk oda a mértékletességre!

Csillapíthatatlan édesség utáni vágy

Cukor – az igazi csábító: minél többet eszünk, annál többet kívánunk belőle. Sajnos ez egy ördögi kör. Ennek oka, hogy egy idő után az ízlelőbimbóink megszokják a cukros ízt, és egyre nagyobb adagra van szükség ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást. Pont úgy működik, mint a drog. Az ízlelőbimbók ugyanis könnyen eltompulnak, ezért jobban vágyunk valami édesre.

Alacsony energiaszint

Ha a reggelire vagy ebédre tömény cukros ételt fogyasztunk, ne csodálkozzunk azon, hogy délutánra kimerültek és farkaséhesek vagyunk. A cukor hirtelen megdobja a vércukorszintet, ami aztán ugyanolyan hirtelen le is esik, ez pedig fáradtsághoz vezet. A szervezetünknek az energiatermeléshez szüksége van a cukorban lévő glükózra, fontos, hogy ennek mértéke állandó legyen. A hirtelen túl sok cukor bevitele elszívja az energiát a testünkből.

Puffadás

Bizony ez a kellemetlen tünet is a sok cukor számlájára írandó. Sajnos a szervezet számára egy nehezen emészthető anyag, ezért okoz felfúvódást, puffadást. Még ha oda is figyelünk a mérsékelt cukorfogyasztásra, azaz kiiktatjuk az édességeket vagy nem teszünk cukrot a kávénkba, akkor is kerülhet annyi cukor a szervezetünkbe, ami puffadást okoz. (egy előző cikkben bővebben olvashatsz a rejtett cukrokról) Aki hajlamos a puffadásra, annak vigyáznia kell az almával, a körtével, a mangóval és a szárított gyümölcsökkel is.

Gyengébb immunrendszer

A túl sok cukorbevitel gyengíti a szervezet védekező rendszerét. Az immunrendszer 70 %-a az emésztőrendszerben található, működését az egészséges bélbaktériumok támogatják. A cukorban bővelkedő étkezés a káros bélbaktériumok és gombák fejlődését segíti elő, ami negatívan befolyásolja a védekezőrendszert. A káros baktériumok különösen örvendeznek a cukor jelenlétének. Ne adjuk meg ezt az örömet nekik!

A cukrot teljesen megvonni nem tudjuk magunktól, de mértékletesség fontos. A természetességet nézve pedig alternatíva Pl.: >>> A Termelői Méz!