Házi termelői méz

admin

Bizonyos mézfajták kristályosodása ugyanis természetes folyamat, amely a méz kémiai összetételén nem változtat, a méz minőségét nem befolyásolja, csupán fizikai halmazállapot változás történik.
Céljuk az ipari méz helyett valódi, tiszta (répacukor és vegyszermentes) termelői méz előállítása és eljuttatása minél több háztartásba, megfizethető áron.

 

A méhek könnyen elérik a közelben található hobbi és kertes házak gyümölcsfáit, kerti virágait, amelyek nektárjaiból a kaptárban virágmézet állítanak elő.

Méhészeti technológiájuk során fokozottan ügyelnek a méhek egészségének, valamint a termelt mézek minőségének megóvására.

Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy soha nem veszik el a méhektől az összes mézet, így még egy nem várt, rossz időjárás esetén sincs szükség arra, hogy termelési szezonban (kb. március közepétől- augusztus közepéig, amikor a nektár begyűjtése, mézzé alakítása és ennek kipergetése megtörténik) cukorral kelljen nekik pótolni az élelmet, ami a következő pergetésnél a mézbe is belekerülhetne.

Így mivel a méhek egész termelési szezonban mézen élnek jobb immunrendszerrel és kaptáronként nagyobb létszámmal tudnak nekivágni a télnek.

Másik fontos eleme a méz megóvásának, hogy a méheket károsító atkák (varroa destructor) ellen vegyszeres kezelést a termelési szezonban nem végeznek,

kizárólag bio-védekezést alkalmaznak a termelési szezonban!

(levendula füstölés, atkacsapda a herefiasításban). Ez az eljárás is szolgálja a méhek egészségét, mivel nincsenek kitéve folyamatos vegyszerterhelésnek.

A termelői mézük minőségére nemcsak a kaptáron belül, hanem kívül is vigyáznak. A kipergetett mézet az üvegbe töltéshez egy olyan hordóba töltik, amelynek az alján van csap. Így a méz tetejére feljönnek a viaszdarabkák, amelyek a pergetéskor belekerültek, és a csapon keresztül pedig kiengedik a színtiszta mézet.

A termelői mézükhöz semmilyen adalékanyagot nem tesznek, hogy tovább folyékony maradjon. A gyorsabban kristályosodó fajtamézeket (repce, napraforgó, tavaszi vegyes virág) pergetés után egyből kiüvegezik, és az üvegben kristályosodik meg, így értékesítik.


| termelői méz | bioméz | repceméz | házi méz | akácméz | vegyes virágméz | kiváló minőségű méz |